Redhead Days zetten Breda opnieuw
op de kaart

'Het voelt als thuiskomen'

De Redhead Days kijken terug op een geslaagde tiende editie. Zo'n 40.000 bezoekers bezochten het jaarlijks festival voor roodharigen in de binnenstad van Breda. Opnieuw gingen er weer een recordaantal roodharigen op de foto. Maar liefst 1.721 redheads (1.714 in 2014) verzamelden zich voor de traditionele fotoshoot in het Valkenberg Park dit maal met zonnebloem vanwege het thema Vincent van Gogh. Een groot deel van de zonnebloemen is achteraf geschonken aan het Amphia Ziekenhuis in Breda.

De Bredase burgemeester Paul Depla, die samen met festivaldirecteur Bart Rouwenhorst op zondag de opening verrichtte, zei dat Breda trots is op dit bijzondere evenement, dat inmiddels vergroeid is met de stad.

Het festival trekt bezoekers uit de hele wereld. Ze komen niet alleen uit Nederland en buurlanden als België en Duitsland, maar ook uit minder voor de hand liggende landen als Peru, Australië, Rusland, Indonesië en Irak. Het festival verwelkomde roodharigen uit meer dan tachtig landen.

Net als vorig jaar waren er stickers met een groot aantal nationale vlaggen beschikbaar die bezoekers op hun kleding konden plakken. Dat maakte het nog makkelijker om mensen met elkaar in contact te brengen. De Redhead Days zijn immers voor veel roodharigen uitgegroeid tot feest van ontmoeting.

Familie
"Het voelt als thuiskomen", zo verwoordde vaste bezoeker Joe uit het Amerikaanse Texas treffend het gevoel van veel bezoekers. "Alsof ik er een hele nieuwe familie bij heb gekregen."

"Het is prachtig om deel uit te maken van een team dat zo iets fantastisch weet neer te zetten. Bezoekers uit meer dan tachtig landen, dat doen niet veel festivals ons na", aldus een tevreden festivaldirecteur Bart Rouwenhorst.

Doordat hotels in Breda en omgeving ruim voor het evenement volzaten, moesten sommigen uitwijken naar plaatsen ver buiten de stad. "Wij willen graag dat meer roodharigen het bourgondische karakter van Breda kunnen ervaren. Daarom overwegen we Bredanaars volgend jaar te vragen om hun huis open te stellen voor onze roodharige gasten, zodat ze kunnen genieten in Breda."

Mr. Redhead Days
In totaal waren er meer dan vijftig verschillende activiteiten tijdens de Redhead Days voor volwassenen en kinderen: fashionshows, schilderen in de stijl van Vincent van Gogh, lezingen, muziekoptredens, tentoonstelllingen, speeddaten voor roodharigen en Redhead Games om er maar enkele te noemen.

De 22-jarige Nick Vermeer uit Nijmegen (foto rechts) mag zich een jaar lang de eerste Mr. Redhead Days noemen. Het is de eerste keer dat de verkiezing van de mooiste roodharige man plaatsvindt tijdens het festival.

Een vriendin haalde Nick, die voor het eerst het festival bezocht, over om mee te doen. "Ik had dit echt nooit verwacht, enorm leuk dat ik op de valreep toch mee heb gedaan en nu de titel mee naar huis neem. Deze sjerp gaat tijdens het stappen niet meer af", lacht hij.

Editie 2016
Volgend jaar zijn er opnieuw Redhead Days in Breda.
De elfde editie vindt plaats van vrijdag 2 tot en met maandag 5 september 2016.