Tentoonstelling "EYE LASHES - OOGHAREN"
4 t/m 9 september 2015

Het 10-jarig jubileum van Redhead Days 2015 staat geheel in het teken van het Van Gogh herdenkingsjaar. De Grote Kerk neemt een belangrijke plaats in binnen het festival, want aldaar predikte opa Vincent van Gogh (1789–1874) en vindt er dit jaar de tentoonstelling EYE LASHES – OOGHAREN plaats, waarin kunstenaars Wiesje Peels (1975) en Steffen Maas (1973) met installaties en fotografie reflecteren op de meer en minder bekende artistieke aspecten van Van Goghs leven en werk.

Wiesje Peels en Steffen Maas
Sommige mensen zullen Wiesje (her-)kennen als fotograaf, anderen weten van Steffen als ontwerper van boeken, tentoonstellingen en typografisch werk in de openbare ruimte. Beiden mogen gezien worden als eigenzinnige en productieve beeldmakers, die in hun frequente samenwerking nieuwe en onverwachte wegen inslaan.

Gogh with the Flow
De beelden die Wiesje en Steffen samen hebben bedacht en uitgevoerd voor "EYE LASHES" komen voort uit hun onderzoek naar het leven en werk van Vincent van Gogh.

Eerder dit jaar verbleven zij als "Artists in Residence" in het gastatelier (AiR) van het Vincent van GoghHuis in het Brabantse Zundert, de geboorteplaats van Van Gogh.
Onder de leus "Gogh with the Flow" verkennen zij dit jaar de sporen die Vincent achterliet in Nederland, België en Frankrijk.

Fotografie vormt een startpunt voor hun omvangrijke installatie in de Grote Kerk, waarbij zij zich ook bedienen van andere werkwijzen en ruimtelijke assemblages. Een rondgang langs alle nissen die Wiesje en Steffen hebben ingericht levert een totaalervaring op, waarbij bekende en minder bekende aspecten uit Vincent van Goghs universum voorbijkomen.

De toeschouwer krijgt echter vooraleerst visuele prikkels aangeboden, die hem vervolgens leiden naar nieuwe inzichten in - of een andere beleving van - de bekende schilder en zijn werk.

Beschouwing van deze context is echter niet verplicht: de beelden van Wiesje en Steffen geven ook hun eigen, onafhankelijke uitdrukking van hoe twee kunstenaars de wereld zien. 
Gebruik je oogharen of sper je ogen wagenwijd open!

In juni 2016 sluiten Wiesje Peels en Steffen Maas hun onderzoek af in de AiR van het Vincent van GoghHuis. Dan bepalen zij de definitieve vorm van de publicatie en/of reizende tentoonstelling die zij willen realiseren.

Tentoonstelling "EYE LASHES - OOGHAREN"
Grote Kerk, Breda
4 t/m 9 september:     10.00 - 17.00 uur
Zondag 6 september: 13.00 - 17.00 uur