Festival Redhead Days vliegt uit

September 2017

Aan alle roodharigen en roodhaar-fans in de hele wereld: Festival Redhead Days vliegt uit. We groeien sterk en gaan daarom op zoek naar een nieuwe plaats, waar we vanaf 2019 het festival gaan organiseren.

Festival Redhead Days is een uniek festival dat roodharigen en hun fans uit de alle werelddelen samenbrengt. Het duurt een lang weekend, dit jaar van vrijdag 1 tot en met maandag 4 september. Het trekt mensen uit meer dan 80 landen. De 50 activiteiten tijdens het festival zijn divers, van muziek tot lezingen, van fotoshoots tot dans, van festivalcamping tot foodtrucks. De hele binnenstad van Breda is onze festivalterrein. Meer info over het festival staat op de website en in het programmaboekje, zie www.redheaddays.nl
Wij, de organisatie, willen een festival organiseren dat roodharigen en fans uit de hele wereld trekt, dat hen onderling verbindt, dat hen inspireert om trots te zijn op hun eigen unieke eigenschappen. Een unieke eigenschap kan rood haar zijn, maar ook iets heel anders. Het is onze ambitie dat iedere van de ongeveer 300 miljoen roodharigen op deze planeet, minstens één keer de onvergetelijke ervaring heeft om deel te nemen aan ons festival.

Festival Redhead Days wordt georganiseerd door een groep van 50 vrijwilligers, onder de vlag van de stichting Roodharigen zijn kunst. Onze organisatie werkt net zoals ons festival: iedere organisator heeft iets wat hem of haar uniek maakt en zet die eigenschap in om ons bijzondere festival te organiseren.

Festival Redhead Days is begonnen in het dorp Asten in het oosten van Brabant, met twee man organisatie. Dit eerste festival trok 150 Nederlandse deelnemers. Na een voorbereiding van twee jaar is het festival verhuisd naar de stad Breda waar het festival verder groeide tot de huidige vorm: een evenement voor 40.000 mensen met bezoekers uit 80 landen. We zijn dankbaar en trots dat de inwoners, ondernemers en instellingen van Breda en alle oud-organisatoren ons hierbij hebben geholpen. Het festival is steeds groter geworden met allerlei uitdagingen qua tijdsinzet, kosten, verwachtingen en verplichtingen die met gelijke tred toenamen.

We denken dat de tijd nu rijp is om een volgende stap te maken. We willen in 2019 ons festival op de beste plek vieren die past bij onze groei en om de verwachtingen te kunnen waarmaken die onze deelnemers verdienen. We vliegen uit naar een stad in Nederland, België of Duitsland die ons in de armen wil sluiten, die open staat voor mensen uit alle werelddelen en alle culturen, die open staat voor een onvergelijkbaar evenement, die ten minste 13 ontzettend leuke kroegen heeft en een plekje voor onze geweldige festivalcamping. Vanwege de grondige voorbereiding van dit festival zal er geen Redhead Days 2018 zijn.

Iedereen kan een stad en ideeën aandragen en zich kandideren als gaststad via ons emailadres info@redheaddays.nl. Samen zorgen we er voor dat het Redhead Days nog verder gaat groeien tot het meest unieke festival voor roodharigen, die deelnemers een life-changing ervaring biedt en waarvoor mensen uit de hele wereld samen komen.   

Let’s Celebrate with the Redheads
Juni 2016

Na 10 succesvolle jaren is het einde nog niet in zicht voor de Redhead Days in Breda. Dit jaar is de support van de bezoekers en de roodharige community – zoals de organisatie ze noemt – echter belangrijker dan ooit.
 
Crowdfunding
Zoals elk jaar is de nieuwe crowdfunding campagne van de Redhead Days afgelopen weekend gestart. Hiervoor is gekeken naar de authenticiteit van de organisatie. Bonding (verbondenheid), Pride (trots) en Recognition (Herkenning) mogen niet vergeten worden.
 
De Redhead Days heeft de afgelopen jaren voor veel mooie herinneringen gezorgd. Eén van de sprekers in de crowdfunding video vertelt over de saamhorigheid; de Redhead Days omarmt roodharigen. "It’s like coming home to your brothers and sisters, your whole family is there."
 
Dit maakt de Redhead Days community speciaal 
Dit jaar hebben de organisatoren van de Redhead Days ieders hulp hard nodig om het eerste weekend van september wederom onvergetelijk te maken. Bezoekers uit 80 verschillende landen zijn er al tien jaar geweest om dit unieke festival mee te maken.  Een weekend dat zij niet snel vergeten. Via de Facebook community – met 115.000 volgers – blijven zij een belangrijk deel van het bestaan van de Redhead Days.
 
Met op dit moment (2-6-16) €1.271 op de crowdfunding-teller vertrouwen de vrijwilligers van de Redhead Days op de community en op iedereen die van 2 tot en met 5 september naar Breda komt voor dit unieke festival. Met hun support bereiket de organisatie haar doel: let’s celebrate!
 
Doneer via: https://fundrazr.com/supportredheaddays2016
 
Let’s Celebrate
Bart Rouwenhorst, organisator Redhead Days: “Bij de Redhead Days gaat het om trots zijn op wat jou bijzonder maakt, omring jezelf met een groep. Het mooiste van dit festival? Dat het mede mogelijk wordt gemaakt door de community, de vrijwilligers en de crowdfunding. Er zijn vele manieren om de Redhead Days dit jaar te helpen. Voor de diehards hebben wij een VIP=arrangement, maar we zijn ook blij als je één van de leuke souvenirs, zoals een T-Shirt of vriendenarmband koopt."

Don’t forget, de Redhead Days zijn niet alleen voor roodharigen. Wij staan voor saamhorigheid en acceptatie van je eigen ‘identiteit’. In het weekend van 2 tot en met 5 september 2016 zijn we allemaal één.
 
Bekijk de video van de terugkomende bezoekers: http://bit.ly/SpecialRedheads

Redhead Days zetten Breda opnieuw op de kaart
September 2015

De Redhead Days kijken terug op een geslaagde tiende editie. Zo'n 40.000 bezoekers bezochten het jaarlijks festival voor roodharigen in de binnenstad van Breda. Opnieuw gingen er weer een recordaantal roodharigen op de foto. Maar liefst 1.721 redheads (1.714 in 2014) verzamelden zich voor de traditionele fotoshoot in het Valkenberg Park dit maal met zonnebloem vanwege het thema Vincent van Gogh. Een groot deel van de zonnebloemen is achteraf geschonken aan het Amphia Ziekenhuis in Breda.

De Bredase burgemeester Paul Depla, die samen met festivaldirecteur Bart Rouwenhorst op zondag de opening verrichtte, zei dat Breda trots is op dit bijzondere evenement, dat is inmiddels vergroeid is met de stad. Het festival trekt bezoekers uit de hele wereld. Ze komen niet alleen uit Nederland en buurlanden als België en Duitsland, maar ook uit minder voor de hand liggende landen als Peru, Australië, Rusland, Indonesië en Irak. Het festival verwelkomde roodharigen uit meer dan tachtig landen. Net als vorig jaar waren er stickers met een groot aantal nationale vlaggen beschikbaar die bezoekers op hun kleding konden plakken. Dat maakte het nog makkelijker om mensen met elkaar in contact te brengen. De Redhead Days zijn immers voor veel roodharigen uitgegroeid tot feest van ontmoeting.

Familie
"Het voelt als thuiskomen", zo verwoordde vaste bezoeker Joe uit het Amerikaanse Texas treffend het gevoel van veel bezoekers. "Alsof ik er een hele nieuwe familie bij heb gekregen."

"Het is prachtig om deel uit te maken van een team dat zo iets fantastisch weet neer te zetten. Bezoekers uit meer dan tachtig landen doen niet veel festivals ons na", aldus een tevreden festivaldirecteur Bart Rouwenhorst. Doordat hotels in Breda en omgeving ruim voor het evenement volzaten, moesten sommigen uitwijken naar plaatsen ver buiten de stad. "Wij willen graag dat meer roodharigen het bourgondische karakter van Breda kunnen ervaren. Daarom overwegen we Bredanaars volgend jaar te vragen om hun huis open te stellen voor onze roodharige gasten, zodat ze kunnen genieten in Breda."

Mr. Redhead Days
In totaal waren er meer dan vijftig verschillende activiteiten tijdens de Redhead Days voor volwassenen en kinderen: een fashionshows, schilderen in de stijl van Vincent van Gogh, lezingen, muziekoptredens, tentoonstelllingen, speeddaten voor roodharigen en Redhead Games om er maar enkele te noemen.

De 22-jarige Nick Vermeer uit Nijmegen mag zich een jaar lang de eerste Mr. Redhead Days noemen. Het is de eerste keer dat de verkiezing van de mooiste roodharige man plaatsvindt tijdens het festival. Een vriendin haalde Nick over om mee te doen. Het is de eerste keer dat hij het festival bezocht. "Ik had dit echt nooit verwacht, enorm leuk dat ik op de valreep toch mee heb gedaan en nu de titel mee naar huis neem. Deze sjerp gaat tijdens het stappen niet meer af", lacht hij.

Editie 2016
Volgend jaar zijn er opnieuw Redhead Days in Breda. De elfde editie vindt plaats van vrijdag 2 tot en met maandag 5 september 2016.

Record: 1721 roodharigen samen op de foto!
September 2015

Tijdens de Redhead Days 2015 zijn er opnieuw een recordaantal roodharigen samen op de foto gegaan. Maar liefst 1721 redheads verzamelden zich zondagmiddag in het Valkenberg Park voor de traditionele fotoshoot.

Dit jaar kende de fotoshoot een vleugje Van Gogh, niet alleen hield iedere roodharige een zonnebloem vast, ook vormden zij samen de V, van Vincent.

De tiende editie van de Redhead Days is zondag op het bordes geopend door burgemeester Depla. Hij gaf aan trots te zijn op het evenement, waar velen van buiten Breda niet van weten hoeveel bezoekers het ieder jaar opnieuw trekt. 

100.000 likes op Facebook
September 2015

Wauw! Een mijlpaal. Net voor de start van tiende editie van de Redhead Days kregen we de honderdduizendste like op onze Facebook-pagina.

En inmiddels gaan we daar al weer overheen. Vooral de afgelopen maanden, in de aanlopen naar het festival is het hard gegaan.

Dank aan iedereen die bijgedragen heeft aan deze prestatie! 

Nog geen fan van de Redhead Days  op Facebook? Like de pagina

Kom met de trein of bus naar Breda
September 2015

Wat is er leuker dan samen naar de Redhead Days reizen: bijvoorbeeld met behulp van de trein en bus? NS en Arriva helpen ons daarbij.

Op zondag 6 september zullen velen vanuit heel Nederland naar Breda komen. Mocht je in de trein zitten die vertrekt uit Den Bosch om 10.50 uur en aankomt in Breda om 11.19 uur, dan krijg je één van de 300 programmakrantjes. Ook is er - heel tof - een NS-fotograaf en een heuse roodharige treinsteward. Ook staat je nog iets moois te wachten als je op het station in Breda aankomt. 

Hoe helpt de NS?
De NS heeft de groepsretour uitgevonden: als je met een groep naar dezelfde bestemming reis, dan kun je goedkope kaartjes kopen. Kom je uit Groningen en ken je 9 anderen die ook naar Breda komen? Dan kost je kaartje (retourtje) maar (gemiddeld) 7 euro!
Meer informatie? Klik hier.

Hoe helpt Arriva?
In heel Brabant kan je met de bus rondreizen voor weinig: reis met z'n tienen voor slechts €10,- met de bus door Brabant!
Meer informatie? Klik hier. 

Wist je dat Arriva ook onze Van Gogh Bustours op vrijdag 4 september en op maandag 7 september verzorgt? 
Meer informatie? Klik hier.

Redhead Days niet alleen rood, maar ook groen
September 2015

Vanzelfsprekend is rood de leidende kleur van de Redhead Days. Maar daarnaast vlakken we groen ook niet uit. Met steun van het programma Werelds Delen van de gemeente Breda streven we naar vergroening. Evenementenstad Breda wil met dit programma haar koploperspositie op het gebied van duurzaamheid nog verder verbeteren.

Als festival geven de Redhead Days daar invulling aan door onze bezoekers te stimuleren zo milieuvriendelijk mogelijk naar Breda te reizen, in samenwerking met onze sponsors NS en Arriva. Dat kan door gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Een andere optie is carpoolen. Apps als Toogethr en BlaBlaCar maken dat nog makkelijker. Bezoekers die aangewezen zijn op het vliegtuig wijzen we op de mogelijkheden om de CO₂-uitstoot die vliegreizen veroorzaken te compenseren.

Met al dit soort maatregelen proberen we de milieubelasting van het evenement substantieel terug te brengen en zo te besparen op CO₂-uitstoot.

Ontmoetingen
En niet in de laatste plaats: samen reizen biedt een extra kans op mooie ontmoetingen tussen roodharigen. Daar is het uiteindelijk allemaal om te doen tijdens de Redhead Days. De bijzondere band die het festival weet te smeden tussen mensen met dezelfde klaarkleur, maar met uiteenlopende culturen, is zelfs onderwerp van wetenschappelijk onderzoek.

Socioloog Ilja Simons, docent aan de NHTV in Breda, werkt aan een promotie-onderzoek aan de Universiteit van Tilburg. Ze onderzoekt de manier waarop evenementen leiden tot sociale binding met de Redhead Days als uitgangspunt.

Winnaars ‘Door het oog van de naald’ kleden redheads fashionshow
Augustus 2015

Marloes en Annicke zijn dit voorjaar in het televisieprogramma Door het oog van de naaldbekroond tot ‘naaiduo’ van Nederland. Redhead Days organiseert jaarlijks een modeshow met roodharige modellen en strikte het duo voor de 10e editie van het festival.

Tijdens de fashionshow die zondagmiddag plaatsvindt op het Kasteelplein, kleden vijf ontwerpers ieder vijf roodharige modellen met hun eigen collectie. De winnaars van tv-programma Door het oog van de naald hebben volgens jurylid Maik de Boer de wow-factor. De collectie die After Midnight - het label van Marloes en Annicke - tijdens de Redhead Days toont, belooft dus veel goeds. 

Ook Tessa de Boer stuurt vijf modellen de catwalk op in haar creaties. Deze fashiondesign student nam al eerder deel aan de modeshow van de Redhead Days en is nu bezig met haar afstudeerproject. De draagbare kunst (sculpturen van stof om het lichaam), die de modellen dragen, vormde Tessa terwijl ze geblinddoekt was.

De organisatie van de fashionshow op de Redhead Days is blij met de medewerking van deze talenten en is trots dat zij jong en nieuw talent een podium kan bieden tijdens het evenement.

NIEUW: 'Fashionshow kidz'
Voor het eerst zal er dit jaar ook een kidsfashionshow zijn tijdens de Redhead Days. Voorafgaand aan de fashionshow zullen 20 roodharige kinderen de catwalk op het Kasteelplein overnemen. Zij showen collecties van kinderkledingmerk LoFff en van merken uit de Bredase kinderwinkel Dot en Julot en kinderschoenenwinkel Skoebidoe.

Haar en visagie
Het haar en de visagie van de modellen worden ook dit jaar weer verzorgd door René Professional bij kapsalon Acoli in Breda. Kappers en visagisten uit binnen- en buitenland laten de volwassen modellen en de kids stralen tijdens de Redhead Days.

Vincent meets Redheads
Augustus 2015

Onder de noemer 'Vincent ontmoet Roodharigen' exposeren twee fotografen en een schilder in de Stadsgalerij gezamenlijk hun werk tijdens de Redhead Days. Daarbij sluiten ze aan bij het thema Vincent van Gogh. Deze schilder staat centraal tijdens de tiende editie van de Redhead Days.

Bart Rouwenhorst, directeur van het festival, schildert vrijwel uitsluitend roodharige vrouwen. Met een beperkt gebruik van kleuren zoekt hij het sensuele en de esthetiek van de vrouw.
 
Ad Vlemmix, ooit initiatiefnemer van Breda Photo, fotografeert meestal jonge vrouwen, met een een lichte voorkeur voor roodharigen. In zijn fotografie zoekt Ad, evenals Bart, de esthetiek. Ad zal foto’s laten zien van jonge theatervrouwen, onder wie een roodharige actrice.
 
Ton Dirven heeft een andere weg bewandeld. Hij heeft zich voor zijn foto’s laten inspireren door van Gogh. Diens beelden, maar ook van Goghs drive en vermeende gekte waren uitgangspunten. Hoewel Ton esthetiek niet schuwt, laat hij de kijker liever achter met vragen. 

Photoville
Ander werk van Ton Dirven is tussen 10 en 20 september te zien in New York. De Bredanaar is een van de 28 Nederlandse fotografen die uitgenodigd zijn om deel te nemen aan de expositie Face the Dutch tijdens de fotomanifestatie Photoville 2015. Face the Dutch biedt een overzicht van hedendaagse fotografie in Nederland. Deze expositie is tussen 10 en 31 oktober ook nog te zien tijdens Internationaal Fotofestival Leiden. Het is de tweede keer dat Ton Dirven verkozen is om mee te doen aan Photoville.

Samenwerking drie Bredase festivals
Augustus 2015

Drie Bredase festivals hebben de handen ineen geslagen. Het gaat om de Redhead Days, Breda Barst en het Brakkenfestival. Tijdens de Redhead Days van 4 tot en met 6 september 2015 krijgt die samenwerking voor het eerst vorm.

Het Brakkenfestival, dat al ruim 25 jaar in de zomer een week lang vakantie-activiteiten organiseert voor kinderen in Breda, biedt nu ook op andere momenten een mini-versie van dat evenement. Dat gebeurt onder de noemer Brakkenfestival on Tour. Daarbij zoekt de organisatie aansluiting bij andere festivals.

Kinderactiviteitenprogramma 
Tijdens de Redhead Days vult Brakkenfestival On Tour een deel van het kinderactiviteitenprogramma op de Kidzplaza. Zo levert Brakkenfestival on Tour op zowel zaterdag als zondag onder meer grote legoblokken, oud-Hollandse spellen, knutselmateriaal en schildersezels. Ook zorgt de organisatie voor de begeleiding.

Muziekprogramma: Breda Barst en DJ School Breda
Het muziekprogramma op zaterdagmiddag en -avond is tot stand gekomen in nauwe afstemming met festival Breda Barst en DJ School Breda. Er zijn optredens van singer-songwriter Marina V, The Lost Chords, Lost Lions of India, singer-songwriter Marvin Dee en de Amerikaans-Nederlandse band Lightwires. Tussendoor laten dj's van de DJ School zien wat ze kunnen.

Breda Barst viert op 19 en 20 september de twintigste editie van het populaire muziekfestival met een mix van jong talent, veelal uit de regio, en gevestigde artiesten.

Van Gogh bustours
Juli 2015

Nieuwsgierig geworden naar Vincent van Gogh, zijn achtergrond en familie? Wij hebben een excursie voor jou samengesteld geheel in het teken van onze wereldberoemde roodharige schilder. Gecombineerd met een bezoek aan de (opbouw) van de praalwagens van het Bloemencorso in Zundert vormt deze Van Goghtour een perfecte aanvulling op je Redhead weekend!

Programma vrijdag 4 september
11.30 uur vertrek per touringcar richting Zundert. De tour begint met een kijkje in een bloemencorsotent waar op dat moment enkele honderden mensen werken aan de Corsowagens. Bloemencorso 2015 staat uiteraard ook geheel in het teken van onze bekende roodharige schilder. Aansluitend word je o.l.v. een deskundige gids rondgeleid langs plaatsen die herinneren aan het verblijf van Vincent en zijn familie, waaronder zijn geboortehuis. De tour wordt afgesloten met een kop koffie/thee en speciaal van Goghgebak. We verwachten rond 17.00 uur weer terug te zijn in Breda.
 
Inclusief:  vervoer van Breda naar Zundert v.v., alle entrees en rondleidingen o.l.v gids, 1x koffie/thee met Van Gogh gebak. 
Eventuele overige kosten zijn voor eigen rekening.
 
Kosten p.p. € 15,-. 
Programmawijzigingen voorbehouden.


Programma maandag 7 september
10.00 uur vertrek per touringcar richting Zundert. In het geboortehuis van Vincent van Gogh start de excursie met een kop koffie/thee en speciaal Van Goghgebak. Aansluitend word je o.l.v. een deskundige gids rondgeleid langs plaatsen die herinneren aan het verblijf van Vincent en zijn familie in Zundert, waaronder zijn geboortehuis. Rond 12.30 uur te voet richting het veilingterrein van het Bloemencorso. De praalwagens die de dag ervoor hun route door het dorp hebben afgelegd, staan hier opgesteld. De enthousiaste gidsen leiden u graag langs alle wagens die zich in vol ornaat presenteren met geluid, figuratie en beweging. We verwachten om 15.00 uur weer in Breda terug te zijn.
 
Inclusief:  vervoer van Breda naar Zundert v.v., alle entrees en rondleidingen o.l.v gids, 1x koffie/thee met Van Gogh gebak. 
Eventuele overige kosten zijn voor eigen rekening.
 
Kosten p.p. € 15,-. 
Programmawijzigingen voorbehouden.

Ga jij mee met onze bustour? Stuur een e-mail naar: bustours@roodharigen.nl

Tentoonstelling
"EYE LASHES - OOGHAREN"

Juli 2015

Het 10-jarig jubileum van Redhead Days 2015 staat geheel in het teken van het Van Gogh herdenkingsjaar. De Grote Kerk neemt een belangrijke plaats in binnen het festival, want aldaar predikte opa Vincent van Gogh (1789–1874) en vindt er dit jaar de tentoonstelling EYE LASHES – OOGHAREN plaats, waarin kunstenaars Wiesje Peels (1975) en Steffen Maas (1973) met installaties en fotografie reflecteren op de meer en minder bekende artistieke aspecten van Van Goghs leven en werk.

Wiesje Peels en Steffen Maas
Sommige mensen zullen Wiesje (her-)kennen als fotograaf, anderen weten van Steffen als ontwerper van boeken, tentoonstellingen en typografisch werk in de openbare ruimte. Beiden mogen gezien worden als eigenzinnige en productieve beeldmakers, die in hun frequente samenwerking nieuwe en onverwachte wegen inslaan.

Gogh with the Flow
De beelden die Wiesje en Steffen samen hebben bedacht en uitgevoerd voor "EYE LASHES" komen voort uit hun onderzoek naar het leven en werk van Vincent van Gogh.

Eerder dit jaar verbleven zij als "Artists in Residence" in het gastatelier (AiR) van het Vincent van GoghHuis in het Brabantse Zundert, de geboorteplaats van Van Gogh.
Onder de leus "Gogh with the Flow" verkennen zij dit jaar de sporen die Vincent achterliet in Nederland, België en Frankrijk.

Fotografie vormt een startpunt voor hun omvangrijke installatie in de Grote Kerk, waarbij zij zich ook bedienen van andere werkwijzen en ruimtelijke assemblages. Een rondgang langs alle nissen die Wiesje en Steffen hebben ingericht levert een totaalervaring op, waarbij bekende en minder bekende aspecten uit Vincent van Goghs universum voorbijkomen.

De toeschouwer krijgt echter vooraleerst visuele prikkels aangeboden, die hem vervolgens leiden naar nieuwe inzichten in - of een andere beleving van - de bekende schilder en zijn werk.

Beschouwing van deze context is echter niet verplicht: de beelden van Wiesje en Steffen geven ook hun eigen, onafhankelijke uitdrukking van hoe twee kunstenaars de wereld zien. Gebruik je oogharen of sper je ogen wagenwijd open!

In juni 2016 sluiten Wiesje Peels en Steffen Maas hun onderzoek af in de AiR van het Vincent van GoghHuis. Dan bepalen zij de definitieve vorm van de publicatie en/of reizende tentoonstelling die zij willen realiseren.